Dania główneObiadPRZEPISY

Ziemniaki purée

Ziemniaki purée z masłem są dodatkiem do wielu naszych dań obiadowych. Przeciśnięte przez praskę – typowe purée. W naszej polskiej kuchni ziemniaki są tradycyjnie podstawą naszej diety.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  •  6–8 łyżek mleka,
  • 3 dag masła,
  • sól,
  • 1 łyżka siekanej zieleniny,

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, opłukać, zalać osoloną wrzącą wodą do wysokości ¾ wysokości ziemniaków, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem, odcedzić.
  2. Wycisnąć przez specjalną  praskę  lub utłuc pałką (tłuczkiem). Dodać gorące mleko, masło, utrzeć na pulchną masę.
  3. Układać na salaterce lub koło mięsa łyżką zmaczaną w gorącej wodzie.
  4. Polać masłem, posypać siekaną zieleniną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x