Ziemniaki purée
Ziemniaki purée z masłem są dodatkiem do wielu naszych dań obiadowych. Przeciśnięte przez praskę – typowe purée. W naszej polskiej kuchni ziemniaki są tradycyjnie podstawą naszej diety.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 6–8 łyżek mleka,
- 3 dag masła,
- sól,
- 1 łyżka siekanej zieleniny,
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, opłukać, zalać osoloną wrzącą wodą do wysokości ¾ wysokości ziemniaków, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem, odcedzić.
- Wycisnąć przez specjalną praskę lub utłuc pałką (tłuczkiem). Dodać gorące mleko, masło, utrzeć na pulchną masę.
- Układać na salaterce lub koło mięsa łyżką zmaczaną w gorącej wodzie.
- Polać masłem, posypać siekaną zieleniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]