Ziemniaki w łupinach
Ziemniaki w łupinach.
(kartofle w mundurkach) mogą stanowić faktycznie atrakcyjną formę dla tradycyjnej w naszej kuchni potrawy. Gdyż są one również podstawą do przygotowanej sałatki, kotletów ziemniaczanych, krokietów, do ciasta ziemniaczanego, zapiekanki itp.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- 4 dag masła,
Przygotowanie:
- Ziemniaki równej wielkości wyszorować szczoteczką, opłukać, najpierw zalać wrzątkiem do ¾ wysokości ziemniaków, potem gotować na silnym ogniu pod przykryciem przez 25 – 35 minut, odcedzić.
- Wyłożyć na salaterkę.
- Osobno podać masło i sól.
- Z przygotowanych w ten sposób ziemniaków przygotowuje się również sałatki, kotlety, krokiety, ciasto ziemniaczane, zapiekanki itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]