Ziemniaki w łupinach

Ziemniaki w łupinach.

(kartofle w mundurkach) mogą stanowić faktycznie atrakcyjną formę dla tradycyjnej w naszej kuchni potrawy. Gdyż są one również podstawą do przygotowanej sałatki, kotletów ziemniaczanych, krokietów, do ciasta ziemniaczanego, zapiekanki itp.



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • sól,
  • 4 dag masła,

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki równej wielkości wyszorować szczoteczką, opłukać, najpierw zalać wrzątkiem do ¾ wysokości ziemniaków, potem gotować na silnym ogniu pod przykryciem przez 25 – 35 minut, odcedzić.
  2. Wyłożyć na salaterkę.
  3. Osobno podać masło i sól.
  4. Z przygotowanych w ten sposób ziemniaków przygotowuje się również sałatki, kotlety, krokiety, ciasto ziemniaczane, zapiekanki itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x