Ziemniaki z wody

«Ziemniaki Z Wody – (Kartofle Z Wody)»

są też podstawowym dodatkiem do obiadu w naszym domu. Jak je ugotować, aby były smaczne? Jak je też podać? Oczywiście, do mięsa, do zupy, lub jako osobne danie.


🕙 Czas przygotowania: 10 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 25 min ‖ 🌡 Temperatura: 100°C ‖ IG: ‖ 71 kcal/100 g


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • sól,

omasta:

kobieta-obiera-ziemniaki-w-kuchni

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, wpierw opłukać, obrać cienko, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą do ¾ wysokości ziemniaków (na wiosnę obgotować w dużej ilości wody).
  2. Następnie gotować na silnym ogniu, aby jak najwięcej płynu odparować.
  3. Potem słoninę pokroić w drobną kosteczkę, stopić.
  4. Skwarki usunąć na bok.
  5. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na złoty kolor obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
  6. Ziemniaki odcedzić, wyłożyć na salaterkę, okrasić cebulą i tłuszczem ze skwarkami.
  7. Ziemniaki z wody można podawać z masłem, koperkiem lub zieloną siekaną pietruszkę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
AlicjaCzarow
3 miesięcy temu

Durny przepis. Wpierw ziemniaki wyszorowac szczoteczka (ha ha!), oplukac, obrac,oplukac. Moze po ugotowaniu tez oplukac? Autorka ma chyba zaburzenia obsesyjno-kompulsywne.

2
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x