Mięso - potrawyPRZEPISY

Zraziki cielęce po węgiersku

Zraziki cielęce po węgiersku.

Kiedy chcę zrobić coś pysznego, wymyślam zraziki cielęce po węgiersku . Potrawa bądź co bądź nieczęsto goszcząca na naszych stołach. A szkoda. Gdyż to naprawdę przepyszne danie!


Składniki:

  • 60 dag cielęciny bez kości z frykanda I,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag mąki,
  • 6 dag koncentratu pomidorowego,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, papryka, pieprz,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,

Kluski półfrancuskie:

  • 30 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3 g proszku do pieczenia,

Przygotowanie:

    1. Wpierw mięso opłukać z powięzi, pokroić w poprzek włókien w skośne, małe plastry (8 kawałków).
    2. Każdy kawałek mięsa dodatkowo pobić niezbyt mocno tłuczkiem (zwilżonym wodą) na cienki płaty o grubości ¾ cm, nadając im okrągły kształt.
    3. Oprószyć solą, pieprzem, mąką.
    4. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
    5. Najpierw ułożyć w płaskim rondlu odpowiedniej wielkości w jednej warstwie, dodać cebulę obraną, pokrojoną, lekko zrumienioną na pozostałym ze smażenia tłuszczu.
    6. Mięso podlać ⅛ l wody, na koniec dusić pod przykryciem do miękkości.

Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, dodać do smaku paprykę, sól, wymieszać, zagotować.


Przygotować kluski półfrancuskie:

  1. Kluski ugotować w dużej ilości wody, odcedzić, następnie przelać gorącą wodą.
  2. Uduszone zrazy wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek.
  3. Pozostały sos połączyć ze śmietaną, włożyć do niego kluski, na koniec wsypać koperek (jeżeli sos jest zbyt gęsty – aby rozrzedzić, dolewamy wrzącej wody).
  4. Ułożone na półmisku zrazy pokryć kluskami z sosem, osobno podać surówkę z sezonowych warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x