Zrazy baranie duszone z kapustą włoską
Zrazy jagnięce (baranie) duszone z kapustą włoską
Składniki:
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi, z nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry (8 kawałków).
- Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym w wodzie), oprószyć solą, pieprzem i mąką.
- Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
- Przełożyć do rondelka, dodać obraną, pokrojoną i zrumienioną na pozostałym tłuszczu cebulę, wlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Kapustę włoską obrać z wierzchnich, zwiędłych liści,
- opłukać,
- cienko poszatkować,
- podgotować przez pięć minut w małej ilości wody,
- przełożyć na wpół ugotowanymi zrazami,
- dodać kminek i roztarty z solą czosnek,
- dusić razem.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjąć.
- Kapustę podprawić zasmażką jasnozłotą z 3 dkg tłuszczu i 2 dkg mąki.
- Zagotować i przyprawić do smaku cukrem, octem, pieprzem.
- Kapustę wyłożyć na okrągły półmisek, wyrównać, na wierzchu ułożyć zrazy.
- Zrazy baranie duszone podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]