Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Zrazy baranie duszone z kapustą włoską

Zrazy jagnięce (baranie) duszone z kapustą włoską


Składniki:

  • 80 dag mięsa z kością (z udźca),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 60 dag kapusty włoskiej,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ dag kminku,
  • sól, pieprz,
  • cukier, ocet,
kapusta-włoska
Kapusta włoska.

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi, z nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry (8 kawałków).
  2. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym w wodzie), oprószyć solą, pieprzem i mąką.
  3. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
  4. Przełożyć do rondelka, dodać obraną, pokrojoną i zrumienioną na pozostałym tłuszczu cebulę, wlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  6. Kapustę włoską obrać z wierzchnich, zwiędłych liści,
    1. opłukać,
    2. cienko poszatkować,
    3. podgotować przez pięć minut w małej ilości wody,
    4. przełożyć na wpół ugotowanymi zrazami,
    5. dodać kminek i roztarty z solą czosnek,
    6. dusić razem.
  7. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć.
  8. Kapustę podprawić zasmażką jasnozłotą z 3 dkg tłuszczu i 2 dkg mąki.
  9. Zagotować i przyprawić do smaku cukrem, octem, pieprzem.
  10. Kapustę wyłożyć na okrągły półmisek, wyrównać, na wierzchu ułożyć zrazy.
  11. Zrazy baranie duszone podawać z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x