Mięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy cielęce mielone z nadzieniem z grzybów

Zrazy cielęce mielone z nadzieniem z grzybów

zachwycają nas bez wątpienia bogactwem smaku. Szczególnie, co prawda, w sezonie „grzybowym”, kiedy możemy dodać świeżo ususzone grzyby. Ale również poza sezonem suszone grzyby zawsze zachowają swój niepowtarzalny aromat.


Składniki:

  • 50 dag mięsa z kością (łopatka, kark),
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 1 jajo,
  • 3 dag mąki,
  • sól,
  • 3 dag tłuszczu,
  • ⅛ l śmietany,

Nadzienie:

  • 5 dag czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki i koperku,
grzyby-suszone
Suszone grzyby.

Przygotowanie:

  1. Grzyby wpierw opłukać, ugotować, odcedzić (wywaru nie wylewać), posiekać.
  2. Bułkę dodatkowo namoczyć w mleku (razem do mięsa i do nadzienia), odcisnąć.
  3. Mięso opłukać, wyjąć kości, następnie obrać z powięzi, pokroić na kawałki.
  4. Bułkę i mięso wreszcie przepuścić dwukrotnie przez maszynką ( połowę bułki zostawić do nadzienia).
  5. Do mielonego mięsa dodać jajo do smaku, sól, pieprz, później wyrobić starannie na jednolitą masę, podzielić na osiem porcji.
  6. Ukształtować kule, które potem lekko spłaszczyć.
  7. Przyrządzić nadzienie:
    1. Utrzeć tłuszcz,
    2. dodać poprzednio zmieloną bułkę,
    3. również siekane grzyby,
    4. podobnie – obraną, pokrojoną w kostkę, zrumienioną na jasnozłoty kolor cebulę,
    5. na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem,
    6. i ostatecznie starannie wymieszać.
  8. Na przygotowane porcje mięsa nakładać na środek nadzienie, kształtować wałeczki długości 6 – 7 cm, średnicy 3 cm, otaczać w mące.
  9. Ze wszystkich stron osmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
  10. Włożyć do odpowiedniej wielkości rondelka, podlać wywarem z grzybów.
  11. Dusić pod przykryciem około 20 – 30 minut.
  12. Zrazy odsunąć na bok, wyjąć na talerz, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną.
  13. Zrazy włożyć z powrotem do rondelka, zagrzać mocno razem z sosem.
  14. Wyłożyć na półmisek, oblać sosem, posypać siekaną zieleniną.
  15. Zrazy cielęce mielone podawać z ziemniakami, kaszą perłową, gryczaną, kluseczkamisurówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x