Mięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy cielęce na grzankach z pieczarkami

Zrazy cielęce na grzankach z pieczarkami

super smakują przy każdej okazji. Zrazy podawać na przykład: z ziemniakami, kaszką krakowską, perłową, surówką z warzyw i jarzynami z wody.


Składniki:

  • 60 dag cielęciny bez kości z frykanda II, III,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • sól,
  • 10 dag pieczarek,
  • ¼ l wywaru z włoszczyzny lub z kości,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • 1­ dag mąki ziemniaczanej,
  • 1 kieliszek madery lub czerwonego wina,
  • 15 dag pasztetu,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Grzanki:

  • ½ bułki kanapkowej,
  • 2 dag masła,
Zrazy cielęce
Zrazy cielęce.

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, najpierw obrać z powięzi i pokroić skośnie w poprzek włókien na 8 płaskich plastrów.
  2. Następnie każdy kawałek pobić zwilżonym wodą tłuczkiem i uformować z niego kwadratowy płat grubości około 1½ cm.
  3. Mięso najpierw oprószyć solą, mąką.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, przy tym na silnym ogniu z dwóch stron.
  5. Ułożyć w płaskim, odpowiedniej wielkości rondlu w jednej warstwie, dodać tłuszcz ze smażenia, trochę wody, dusić pod przykryciem do miękkości, wyparowaną wodę uzupełniać.
  6. Pieczarki oczyścić, dodatkowo opłukać, przyciąć trzony, stare (duże kapelusze obrać ze skórki) pokroić w cienki plasterki.
  7. Dodać ¼ l wywaru lub zupy, osolić, (np. włożyć pokruszoną kostkę przyprawy do zup).
  8. Gotować do miękkości.
  9. Ugotowane pieczarki wpierw włożyć do zrazów i razem dusić pod przykryciem około 30 minut.
  10. Gdy mięso jest miękkie, później odsunąć na bok, sos podprawić mąką ziemniaczaną, wlać wino i zagotować.
  11. Ze środkowej części bułki kanapkowej, ale obranej ze skórki, wykroić 8 równych kromeczek o grubości 1½ cm.
  12. Tymczasem cienko posmarować z dwóch stron masłem, zrumienić w piekarniku lub na patelni.
  13. Zrumienione grzanki nałożyć grubą warstwą pasztetu, ułożyć na podłużnym półmisku.
  14. Na każdą grzankę położyć zraz.
  15. Całość zalać sosem z pieczarkami, posypać zieloną pietruszką.
  16. Zrazy cielęce na grzankach podawać z frytkami, sałatą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x