Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISYSosy

Zrazy mielone duszone w sosie śmietankowym

Zrazy mielone duszone w sosie śmietankowym.

Nawiasem mówiąc, kiedy znudzą się kotlety mielone, śmiało należy przygotować pyszne pulpeciki w pachnącym sosie śmietanowym! Oznacza to że coś nowego w Twojej kuchni…


Składniki:

  • ½ kg mięsa z kością (z plecówki),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 6 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć.
  4. Mięso, cebulę i bułkę lekko odciśniętą z wody wpierw przemielić dwukrotnie maszynką do mięsa.
  5. Następnie zmieloną masę osolić, dodać pieprz i całe jajko, dokładnie wyrobić ręką.
  6. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać do niej 4–5 łyżek wody.
  7. Z dokładnie wyrobionej masy wyrobić zwilżonymi rękami 8 zrazów w kształcie wałków o długości ok.7 cm, otoczyć je w mące.
  8. Rozgrzać tłuszcz i na dość silnym ogniu usmażyć zrazy ze wszystkich stron, po czym przełożyć je do płaskiego rondla.
  9. Do pozostałego ze smażenia tłuszczu wlać ¼l wywaru z zupy, zagotować.
  10. Zalać zrazy i później przez 20 minut dusić je pod przykryciem na małym ogniu, tak aby się nie przypaliły.
  11. Uduszone zrazy podprawić mąką, później osolić, zagotować.
  12. Następnie sos, jeżeli potrzeba – rozrzedzić wywarem..
  13. Na koniec zrazy mielone duszone połączyć ze śmietaną.

Podawać w tym samym rondlu lub na półmisku posypane zieloną pietruszką z utłuczonymi ziemniakami albo kaszą gryczaną, perłową lub jęczmiennąsurówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x