Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku


Składniki:

  • 60 dag polędwicy,
  • 75 dag ziemniaków,
  • 10 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 – 3 dag grzybów suszonych,
  • ⅛ l śmietany,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

zrazy-po-nelsonsku-01
Zrazy po nelsońsku.
  1. Grzyby umyć, ugotować.
  2. Wywar z grzybów odparować do ⅛ l.
  3. Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pobić tłuczkiem i pokroić w poprzek włókien na 8 – 12 kawałków.
  4. Pobić lekko tłuczkiem (zwilżonym w wodzie), ukształtować zrazy o grubości około 1 cm.
  5. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na grube talarki, dzieląc je na pół, zalać wrzącą wodą, osolić, ukształtować na półmiękko, odcedzić.
  6. Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu szybko obrumienić zrazy, które przedtem osolić i oprószyć mąką – wewnątrz powinny pozostać różowe.
  7. Zrumienione zrazy zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, pokrojoną w talarki cebulę.
  8. W szerokim rondlu ułożyć mięso przekładając je ziemniakami, grzybami pokrojonymi w paski i cebulą, dodać pieprz, lekko dosolić i zalać śmietaną rozmieszaną z resztą mąki i wywarem z grzybów.
  9. Rondel przykryć szczelnie pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika na 10 – 15 minut.
  10. Zrazy po nelsońsku podawać w tym samym rondlu lub na półmisku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x