Zrazy po nelsońsku
Zrazy po nelsońsku
Składniki:
- 60 dag polędwicy,
- 75 dag ziemniaków,
- 10 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 – 3 dag grzybów suszonych,
- ⅛ l śmietany,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Grzyby umyć, ugotować.
- Wywar z grzybów odparować do ⅛ l.
- Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pobić tłuczkiem i pokroić w poprzek włókien na 8 – 12 kawałków.
- Pobić lekko tłuczkiem (zwilżonym w wodzie), ukształtować zrazy o grubości około 1 cm.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na grube talarki, dzieląc je na pół, zalać wrzącą wodą, osolić, ukształtować na półmiękko, odcedzić.
- Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu szybko obrumienić zrazy, które przedtem osolić i oprószyć mąką – wewnątrz powinny pozostać różowe.
- Zrumienione zrazy zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, pokrojoną w talarki cebulę.
- W szerokim rondlu ułożyć mięso przekładając je ziemniakami, grzybami pokrojonymi w paski i cebulą, dodać pieprz, lekko dosolić i zalać śmietaną rozmieszaną z resztą mąki i wywarem z grzybów.
- Rondel przykryć szczelnie pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika na 10 – 15 minut.
- Zrazy po nelsońsku podawać w tym samym rondlu lub na półmisku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]