Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy wołowe bite w sosie naturalnym

Zrazy Wołowe Bite w sosie naturalnym


Składniki:

  • 60 dag mięsa bez kości (zrazowa, skrzydło, krzyżowa),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela,
  • 1 liść bobkowy,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki.
  2. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) i uformować z niego równy płat o grubości około 1 cm, osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem.
  3. Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu osmażyć zrazy z dwóch stron, silnie je rumieniąc, po czym przełożyć do szerokiego rondla.
  4. Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrazów i dodać do rondla ze zrazami.
  5. Mięso i cebulę podlać wodą, dodać rozgniecione ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Wyparowaną wodę uzupełniać, podprawić resztą mąki, wymieszać, zagotować.
  7. Zrazy wołowe bite podawać w podłużnym półmisku z ziemniakami, makaronem, kaszą gryczaną, jęczmienną albo perłową, oddzielnie podać surówkę z warzyw i jarzynę gotowaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x