Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy wołowe zawijane z musztardą

Zrazy wołowe zawijane z musztardą


Składniki:

  • 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 – 3 dag mąki,
  • 6 dag słoniny,
  • 10 dag cebuli,
  • 3 dag musztardy,
  • 3 dag tartej bułki,
  • pieprz, sól,
  • ⅛ l śmietany,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, każdy plaster pobić na cienki płat tłuczkiem zwilżonym wodą.
  2. Słoninę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, posiekać.
  3. Mięso osolić, każdy płat posmarować cienko musztardą, posypać cebulą, kłaść pokrojoną słoninę, oprószyć pieprzem, posypać tartą bułka.
  4. Zwinąć ciasno, zakładając boki do środka.
  5. Spiąć drewnianymi lub metalowymi szpilkami do zrazów (można użyć wykałaczek).
  6. Oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
    zrazy wołowe zawijane
    Zrazy wołowe zawijane.
  7. Przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
  8. Wyparowany sos uzupełnić wodą.
  9. Gdy zrazy są miękkie, oprószyć sos resztą mąki, dodać pieprz, jeśli potrzeba, osolić, zagotować, dodać śmietanę.
  10. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić rosołem, wywarem z zupy lub wodą.
  11. Wyjąć szpilki z mięsa.
  12. Zrazy ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem.
  13. Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami, makaronem.
  14. Osobno podać surówkę z warzyw i gotowaną jarzynę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x