Zupa grzybowa z łazankami

«Zupa grzybowa z łazankami»

to moja ulubiona zupa, przecież nie tylko jako tradycyjna “wigilijna”, lecz również gotowana przy innych okazjach. Kiedy nie jest to zupa “postna”, można również gotować ją na wywarze mięsnym.


🕙 Czas przygotowania: 30 minut ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 minut ‖ IG: 1 porcja: 120 kcal ‖ – 4 porcje


Składniki:

  • 8 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików),
  • 10 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • ½ średniego selera,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1­ duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła,

Zupa grzybowa z łazankami – przygotowanie:

  1. Grzyby szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, aby nie namokły.
  2. Borowiki zalać 2 litrami letniej wody i moczyć około 2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie, aż będą miękkie.
    1. Z mąki usypać kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić jajo, dodać sól i 1 – 2 łyżki wody, zagnieść ciasto (powinno być dość twarde), następnie cienko rozwałkować.
    2. Ciasto pokroić w pasy o szerokości 2 cm, następnie kwadraty.
    3. Później łazanki gotować w osolonej wodzie, odcedzić i osączyć.
  3. Włoszczyznę oczyścić i umyć, dodać do grzybów z masłem, pieprzem i solą.
  4. Zupę gotować około ½ godziny, następnie przecedzić, usunąć warzywa, grzyby pokroić w paseczki.

Zupę doprawić sokiem z cytryny i solą, dodać grzyby, podgrzać, podawać z łazankami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x