Zupa grzybowa z łazankami
«Zupa grzybowa z łazankami»
to moja ulubiona zupa, przecież nie tylko jako tradycyjna “wigilijna”, lecz również gotowana przy innych okazjach. Kiedy nie jest to zupa “postna”, można również gotować ją na wywarze mięsnym.
? Czas przygotowania: 30 minut ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 minut ‖ IG: 1 porcja: 120 kcal ‖ – 4 porcje
Składniki:
Zupa grzybowa z łazankami – przygotowanie:
- Grzyby szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, aby nie namokły.
- Borowiki zalać 2 litrami letniej wody i moczyć około 2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie, aż będą miękkie.
- Z mąki usypać kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić jajo, dodać sól i 1 – 2 łyżki wody, zagnieść ciasto (powinno być dość twarde), następnie cienko rozwałkować.
- Ciasto pokroić w pasy o szerokości 2 cm, następnie kwadraty.
- Później łazanki gotować w osolonej wodzie, odcedzić i osączyć.
- Włoszczyznę oczyścić i umyć, dodać do grzybów z masłem, pieprzem i solą.
- Zupę gotować około ½ godziny, następnie przecedzić, usunąć warzywa, grzyby pokroić w paseczki.
Zupę doprawić sokiem z cytryny i solą, dodać grzyby, podgrzać, podawać z łazankami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]