Dania główneObiadPRZEPISYZupy

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)


Składniki:

  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 3 dag grzybów,
  • ¼ kg włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 ¾ l wody,
  • 1 cebula,

Przygotowanie:

  1. Grzyby najpierw starannie opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, dodać cebulę, przyprawy, gotować. Gdy grzyby są na wpół miękkie, wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować.
  2. W celu zagęszczenia potrawy z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę.
  3. Potem rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę.
  4. Wlać do zupy, zagotować.
  5. Dodać pokrojone grzybki, posolić, na koniec wsypać siekany koperek.
  6. Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) gotowa.
  7. Podawać na przykład z kaszką krakowską krojoną w kostkę, z kaszą perłową, z lanym ciastem, z łazankami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x