Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa –

raczej łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją ugotować zarówno ze świeżych jarzyn, jak też z jarzyn mrożonych. Przyprawiona do smaku jest więc pożywnym daniem na każdą okazję.


Składniki:

  • 1 ¼ l wody,
  • 60 dag warzyw (kapusta włoska, kalafior, groszek zielony lub fasolka zielona, marchew, pory, seler, kalarepa, ziemniaki),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • ½ łyżki siekanego koperku,
  • ½ łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Kapustę włoską poszatkować, następnie groszek zielony wyłuskać, marchewkę, seler, pory, kalarepę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki.
  2. Kalafior opłukać, potem podzielić na małe różyczki.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  4. Wreszcie wszystkie warzywa zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować pod przykryciem.
  5. Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować.
  6. Dodać koperek i zieloną pietruszkę.
  7. Zupa jarzynowa może być przyrządzona na wywarze z kości.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x