Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa


Składniki:

  • ½ kg kalafiora (1 kalafior),
  •  ¼ kg włoszczyzny,
  • 1 ¾ l wody,
  • ¼ l mleka,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól,
  • 1 – 2 żółtka (surowe),
  • 1 łyżka siekanego koperku,

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar.
  2. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
  3. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości.
  4. Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnego mleka.
  5. Zagotować.
  6. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym.
  7. Zupę kalafiorową można również przyrządzić na wywarze z kości.
  8. Zamiast mąką z mlekiem, można podprawiać zupę zasmażką lub śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x