Zupa piwna

Zupa piwna (Biersuppe). 


Składniki:

  • ½ l jasnego piwa, 
  • 100 ml mleka, 
  • 5 dag cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta cynamonu, 
  • 1 jajo, 
  • 2 dag cukru pudru, 

Przygotowanie:

  1. Najpierw mleko zagotuj z cukrem i cynamonem. 
  2. Następnie wlej rozmieszaną z małą ilością wody mąkę ziemniaczaną i stale mieszając gotuj przez 15 minut, aby płyn zgęstniał. 
  3. Później dolej piwo i podgrzewaj na dużym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmij z ognia i podpraw żółtkiem. 
  4. Ubij sztywną pianę z cukrem pudrem i kładź na gorącą zupę małą łyżeczką kluseczki. Trzymaj pod przykryciem przez kilka minut. To wystarczy, aby kluseczki się ścięły.
  5. Zupę tą można jeść również na zimno (Kaltschale). Wówczas sztywną pianę z cukrem kładź na gotującą się wodę, po chwili wyjmij je łyżką cedzakową i dołóż do zimnej zupy. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x