ObiadPrzystawkiZupy

Zupa rakowa

Zupa rakowa


Składniki:

  • 40 dag mięsa z kością (wołowina, cielęcina),
  • 16 raków,
  • 15 dag włoszczyzny,
  • 1 ½ l wody,
  • 6 dag masła,
  • 2 dag mąki,
  • ⅛ l śmietany,
  • 10 dag ryżu,
  • 2 dag masła,
  • koperek, sól,

Przygotowanie:

  1. Ugotować wpierw wywar z kości i warzyw.
  2. Raki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, później wrzucić na wrzącą, osoloną wodę z koprem.
  3. Gotować w wysokim rondlu pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Raki odcedzić, ostudzić, wyjąć mięso z odwłoka i z kleszczy, włożyć do osobnego naczynia, zalać kilkoma łyżkami wywaru, aby nie obsychały.
  5. Skorupki oddzielić od wnętrzności.
  6. Skorupki z kleszczy („łapek”) i wszystkie inne czerwone (pancerze odłożyć) podsuszyć i utłuc w moździerzu lub zemleć.
  7. Włożyć do stopionego masła, ponadto zalać ¼ l wywaru.
  8. Gotować tak długo dopóki na powierzchni tej masy będzie się gromadzić czerwonawy tłuszcz, tzw.  Masło rakowe, które starannie zbierać do osobnego naczynia.
  9. Ugotować także ryż na sypko.
  10. Wywar z kości i warzyw wpierw przecedzić, połączyć z wywarem z tłuczonych skorupek rakowych.
  11. Dodać masło rakowe, podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnego wywaru, zagotować, osolić.
  12. Wymieszać najpierw ze śmietaną (można dodać żółtka), wlać zupę do wazy, włożyć „szyjki” i „łapki” rakowe, ryż ugotowane na sypko i siekany koperek.
  13. Zupa rakowa może być również podawana z nadziewanymi skorupkami rakowymi (Skorupki rakowe nadziewane).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x