PRZEPISYZupy

Zupa z drobiu la Reine

Zupa z Drobiu â la Reine


Przygotowanie:

  1. Ugotować rosół zwykłym sposobem z kury z dodaniem kości wołowych.
  2. Gotować tak długo, aż mięso odejdzie od kości. Potem poobierać je i posiekać.
  3. Osobno rozgotować miękko ¼ funta ryżu sparzonego przedtem, utłuc w moździerzu z mięsem kury, przefasować przez sito przelewając rosołem, a w końcu przetarte zaprawić trzema żółtkami utartymi z łyżką młodego masła, uważając, aby się nie zważyły i zaciągnąć rosół na wolnym ogniu.
  4. Podaje się do tej zupy grzanki lub knedelki z drobiu.

Zupa z Drobiu â la Reine Innym Sposobem


Przygotowanie:

  1. Ugotować rosół z kury zwyczajnym sposobem, pierś pokrajać w podłużne kawałki, resztę mięsa zemleć na maszynce lub w donicy, przetrzeć przez sitko z ugotowanym na miękko ryżem, rozrzedzić rosołem od kury, zaprawić śmietaną i zagotować.
  2. Jeżeli zupa z drobiu nie dość zawiesista, dobrać do śmietany trochę mąki. Lejąc ją do wazy, można wbić dwa żółtka.
  3. Poprzednio włożyć do wazy mięso z piersi pokrajane w kostki i krajaną w maśle obrumienioną bułkę.
  4. Ten sam rosół można zakleić perłową kaszą, a w miejsce śmietany wziąć kieliszek madery.

To przepisy z przedwojennej, wydanej 1932 roku książki „Kucharz Polski”


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x