Zupa z ikry rybiej i z mleczka

Zupa z ikry rybiej i z mleczka

Staropolska zupa rybna, aliści oparta na kuchni węgierskiej. Spróbuj zrobić zupę z ikry rybiej tudzież z dodatkiem mleczka rybnego. Ciekawy smak, nie dający się porównać z niczym, no może tak naprawdę z kawiorem…

😉



Składniki:

  • ikra z 3 ryb (karpi),
  • wątróbka z ryb,
  • ocet,
  • cebula,
  • jarzyna,
  • korzenie – przyprawy,

Przygotowanie:

  1. Ikry z trzech dużych ryb, najlepiej z karpi, dobrze wypłukać. Zdjąć z nich dokładnie błonę, którą ikra jest połączona, aby się ziarnka rozdzieliły; można ją nawet lekko rozetrzeć, uważając, aby ziarnek nie pognieść i namoczyć w słonej wodzie.
  2. Nastawić niezbyt kwaśny barszcz z wody z octem, dodawszy różnych jarzyn, cebuli i korzeni i włożyć do niego mleczko i wątróbki z ryb.
  3. Gdy się trochę pogotują wywar przecedzić, jarzynę, mleczka i wątróbki przetrzeć przez sito, zrobić zasmażkę rumianą z łyżki masła i mąki, podprawić zupę, posolić do smaku, dodać szczyptę pieprzu tłuczonego i włożyć do niej namoczoną ikrę.
  4. Zupa z ikry rybiej powinna się gotować jeszcze przez pięć minut. Wydać.
  5. Do tej zupy można dać pulpety z ryb, lub grzanki z bułki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x