PRZEPISYZupy

Zupa z kiszonych ogórków (ogórkowa)

Zupa z kiszonych ogórków.

To moja ulubiona zupa. Odpowiednio kwaśna, wpływa na pobudzenie apetytu. podprawiona jajkiem czy śmietaną, z grzankami, czy z ziemniakami. Może być z ryżem na sypko.


Składniki:

  • 25—30 dag kiszonych ogórków,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 1 ½ l wody,
  • ¼ l mleka,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3—4 dag mąki,
  • ⅛ l kwasu ogórkowego,
  • 1 żółtko (surowe),
  • 2 dag masła.

Przygotowanie:

  1. Ugotować wstępnie  wywar z warzyw z dodatkiem tłuszczu.
  2. Potem zetrzeć ogórki na tarce o dużych otworach.
  3. Wywar przecedzić, później podprawić mąką rozmieszaną z ¼ mleka, zagotować.
  4. Żółtko utrzeć z masłem, rozprowadzić ⅛ l gorącej zupy, wymieszać, połączyć z zupą, dodać starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku.
  5. Podawać z grzankami, jak też z ziemniakami.
  6. Zupę ogórkową można również przyrządzić na wywarze z kości.
  7. Zupa z kiszonych ogórków może być również podprawiona mlekiem z żółtkami lub śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x