Zupa z raków

Przedstawiamy przepis: «Zupa z raków»


Składniki:

  • 16 raków,
  • 10 dag masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 l wywaru mięsnego,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;

raki 1

Zupa z raków – przygotowanie:

  1. Wrzucić raki na wrzącą, osoloną wodę,  wpierw gotować przez kwadrans,  odcedzić, ostudzić,  obrać z mięsa kleszcze i odwłok, przełożyć do osobnego naczynia i zalać kilkoma łyżkami wywaru, aby nie obeschło.
  2. Skorupy pokruszyć i zetrzeć w moździerzu, następnie przesmażyć z masłem i rozgniecionym czosnkiem, aż masło będzie czerwone.
  3. Podsypać mąką,  lekko odparować, następnie zalać bulionem.
  4. Gotować przez pół godziny, potem przecedzić.
  5. Żółtko utrzeć w miseczce z dodatkiem śmietany, zaprawić zupę, rozdzielić do przygotowanych talerzy.
  6. Na wierzchu ułożyć ugotowane raki, podsypać natką pietruszki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x