PRZEPISYZupy

Zupa ze szparagów lub kalafiorów

Zupa ze szparagów.

Zamiennie możemy ugotować podobną używając kalafiorów. Znakomita zupa, do której najlepiej zrobić grzanki, paszteciki lub groszek ptysiowy.


 

Składniki:

  • 60 dag szparagów,
  • 40 dag kości,
  • 15 dag włoszczyzny,
  • 1½ l wody,
  • ⅛ l śmietanki kremowej,
  • 2 surowe żółtka,
  • 1–2 dag mąki,
  • sól,
  • cukier,

 

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar z kości i włoszczyzny.
  2. Opłukać szparagi, oczyścić z włókien, włożyć na przecedzony wywar, gotować do miękkości.
  3. Przetrzeć przez sito, przelewając wywarem.
  4. Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l wywaru, wlać do zupy, zagotować, osolić, ocukrzyć do smaku.
  5. Żółtka rozmącić ze śmietaną kremową, połączyć z zupą.
  6. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pasztecikami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x