Dania głównePRZEPISYZupy

Zupa ziemniaczana z baraniną

Zupa ziemniaczana z baraniną

Mięso i kości porządnie wymyć. Duże kości przerąbać, zalać zimną wodą i gotować. Wywar może się gotować nawet kilka godzin, byle na małym ogniu.

Składniki:

  • 30 dag mięsa z kością (baraniny),
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 40 dag ziemniaków,
  • 1 ¾ wody,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Z mięsa i opłukanych kości wpierw ugotować wywar.
  2. kiedy mięso jest prawie miękkie, osolić, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, ugotować.
  3. Ziemniaki opłukać, obrać, pokroić w kostkę, następnie włożyć do przecedzonego wywaru, ugotować.
  4. Zupę podprawić jasnozłotą zasmażką, potem dodać mięso pokrojone w kostkę.
  5. Przyprawić czosnkiem roztartym z solę, pieprzem, na koniec wsypać siekaną zieloną pietruszkę.
  6. Zupa ziemniaczana z baraniną zamiast zasmażką może  być podprawiona śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x