Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Składniki:
- 50 – 60 dag ziemniaków,
- 15 dag włoszczyzny,
- 1 dag grzybów suszonych,
- 1 ¾ l wody,
- ⅛ l śmietany,
- 2 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- sól,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki i koperku,
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z kości, grzybów i oczyszczonych opłukanych warzyw z dodatkiem tłuszczu.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grube paski, ugotować na przecedzonym wywarze.
- Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l wody, zagotować.
- Połączyć ze śmietaną, dodać siekaną pietruszkę i koperek.
- Zupę można przyrządzać na wywarze z kości, zamiast śmietaną można podprawiać zasmażką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]