ObiadPRZEPISYZupy

Zupa ziemniaczana ze śmietaną

Zupa ziemniaczana ze śmietaną


Składniki:

  • 50 – 60 dag ziemniaków,
  • 15 dag włoszczyzny,
  • 1 dag grzybów suszonych,
  • 1 ¾ l wody,
  • ⅛ l śmietany,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • sól,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki i koperku,

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar z kości, grzybów i oczyszczonych opłukanych warzyw z dodatkiem tłuszczu.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grube paski, ugotować na przecedzonym wywarze.
  3. Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l wody, zagotować.
  4. Połączyć ze śmietaną, dodać siekaną pietruszkę i koperek.
  5. Zupę można przyrządzać na wywarze z kości, zamiast śmietaną można podprawiać zasmażką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x