ObiadPRZEPISYZupy

Żurek śląski

Żurek śląski


Składniki:

  • 1 ½ l wody,
  • ⅔ szklanki śmietany,
  • 2 cebule,
  • 15 dag słoniny,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • czosnek, majeranek,
  • ziele angielskie,
  • zakwas z żytniej mąki do smaku,

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić.
  2. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, lekko zrumienić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 6 – 8 minut na wolnym ogniu pod przekryciem.
  3. Wlać śmietanę, wymieszać z mąką, wlać zakwas, zagotować i doprawić do smaku.
  4. Żurek śląski podawać z ziemniakami z wody pomaszczonymi skwarkami ze słoniny.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x