PRZEPISY

Żywienie w ostrych chorobach gorączkowych

Żywienie W Ostrych Chorobach Gorączkowych

 


Bulion mięsny.

Bul­ion mięsny

Składniki:

  • 300 ml wody,
  • 10 dag chudego mięsa,
  • 3 dag włoszczyzny,
  • 1 g soli,
  • 1 żółtko,

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną włoszczyzną oraz pokrojone mięso włożyć do naczynia z zimną, nie osoloną wodą.
  2. Gotować powoli do odparowania połowy ilości płynu.
  3. Po ugotowaniu wywar odcedzić, dodać sól oraz żółtko.

Zupa pomidorowa.

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 300 ml wody,
  • 3 dag włoszczyzny,
  • 3 dag kości,
  • 1 g soli,
  • 10 dag pomidorów,
  • 3 dag śmietany,
  • 1 dag masła,

Przygotowanie:

  1. Przygotować mocny wywar z włoszczyzny i kości.
  2. Po odcedzeniu dodać śmietanę przez 2 – 3 minuty.
  3. Pomidory rozparować w osobnym naczyniu i przetrzeć.
  4. Przygotowany wywar połączyć z przecierem pomidorowym oraz pozostałymi składnikami (nie gotować powtórnie).

Kleik z kaszy jęczmiennej na wodzie.

Kleik z kaszy jęczmiennej na wodzie

Składniki:

  • 350 ml wody,
  • 2 g soli,
  • 2 dag kaszy,
  • 1 dag masła,
  • 1 żółtko,

Przygotowanie:

  1. Opłukaną kaszę włożyć do naczynia z zimną wodą, osolić i gotować powoli przez około ½ godziny.
  2. Po ugotowaniu przetrzeć i połączyć z masłem i żółtkiem.

Papka z ziemniaków.

Papka z ziemniaków

Składniki:

  • 15 dag z ziemniaków,
  • 2 g soli,
  • 1 dag masła,
  • 2 dag śmietanki,

Przygotowanie:

  1. Umyte ziemniaki ugotować w łupinach.
  2. Po ugotowaniu zdjąć łupinę z ziemniaków, przetrzeć je i połączyć z pozostałymi składnikami.

Kluski z twarogu.

Kluski z twarogu

Składniki:

  • 10 dag twarogu,
  • 1 jajo,
  • 15 g mąki pszennej,
  • 15 g masła,
  • 1 g soli,

Przygotowanie:

  1. 5 g masła utrzeć z żółtkiem i z twarogiem, połączyć z ubitą śmietaną i mąką.
  2. Z przygotowanej masy formować kluski i wkładać do osolonej, wrzącej wody.
  3. Po ugotowaniu dodać pozostałą ilość masła.

Budyń z twarogu na słodko.

Budyń z twarogu na słodko

Składniki:

  • 1 jajo,
  • 2 dag cukru,
  •  7 dag twarogu,
  • 5 g mąki pszennej,
  • 5 g masła,

Przygotowanie:

  1. Do utartego z cukrem żółtka dodać utarty twaróg, ubitą z białka pianą oraz mąkę.
  2. Wymienione składniki wymieszać, po czym nałożyć do wysmarowanej uprzednio masłem formy.
  3. Gotować na parze pod przykryciem przez około 25 minut.

Wołowina gotowana mielona.

Wołowina gotowana mielona

Składniki:

  • 15 dag mięsa,
  • 3 dag włoszczyzny,
  • 2 g soli,
  • 1½ dag masła,

Przygotowanie:

  1. Mięso włożyć do naczynia z gorącą wodą i podgotowaną włoszczyzną, gotować krótko na wolnym ogniu.
  2. Po ugotowaniu zemleć na maszynce i połączyć z masłem.

Pulpety z mięsa.

Pulpety z mięsa

Składniki:

  • 9 dag chudego mięsa,
  • 1 jajo,
  • 1 g soli,
  • 1­ dag masła,
  • 1 dag czerstwej bułki,
  • 25 ml mleka,

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z żółtkiem, połączyć ze zmielonym mięsem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, oraz ubitą z białka pianą.
  2. Po wymieszaniu składników formować pulpety, następnie włożyć je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 10 minut.

Galaretka witaminowa.

Żywienie w ostrych chorobach gorączkowych – Galaretka witaminowa

Składniki:

  • 120 ml wody,
  • 5 g (1 łyżeczka) koncentratu owocowo-witaminowego,
  • 2 dag cukru,
  • 2 g żelatyny,

Przygotowanie:

  1. Ciepłą, przegotowaną wodę podzielić na dwie części.
  2. W jednej rozpuścić koncentrat i cukier, w drugiej – żelatynę, obie części połączyć i pozostawić aż do zestalenia.

Galaretka mleczna.

Galaretka mleczna

Składniki:

  • 150 ml mleka,
  • 1½ dag cukru,
  • 2 g cukru waniliowego,
  • 2 g żelatyny,

Przygotowanie:

  1. Sposób wykonania – jak galaretka mleczna.

Legumina z pieczonych jabłek.

Żywienie w ostrych chorobach gorączkowych – Legumina z pieczonych jabłek

Składniki:

  • 15 dag jabłek,
  • 2 dag cukru–pudru,
  • 1 jabłko,
  • 2 g żelatyny,

Przygotowanie:

  1. Jabłka upiec i przetrzeć.
  2. Do przecieru dodać cukier i żelatynę rozmoczona w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszać, dodać ubitą z białka pianę, wymieszać lekko i pozostawić do zestalenia się.

Krem z kaszy manny z żółtkiem

Krem z kaszy manny z żółtkiem

Składniki:

  • 125 ml mleka,
  • 2 dag kaszy manny,
  • 2 dag cukru,
  • 1 dag masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 g cukru waniliowego,

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
  2. Na wrzące mleko wlać kaszę rozmieszaną z niewielką ilością wody i ugotować.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę.
  4. Do masy tej dodawać porcjami gotującą się kaszę, przy czym ubijać trzepaczką w celu uzyskania puszystej konsystencji.
  5. W miarę poprawy stanu zdrowia chorego należy stopniowo rozszerzać dietę, wprowadzając potrawy nie przecierane, mniej delikatne.

Żywienie w ostrych chorobach gorączkowych według podanych wskazówek powinno być stosowane do końca choroby, a także w okresie rekonwalescencji.

W okresie tym bowiem zdarzają się jeszcze niewielkie stany podgorączkowe, a ustrój nie jest w stanie pełnej równowagi.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x