Syrop 1-2-3-4-5 stopnia

Karmel, syrop cukierniczy 1-2-3-4-5 stopnia. Jak zrobić.

Syrop 1-go stopnia
Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zagotować cukier z wodą.
  2. Używać do komponentów i nasączania krążków tortowych.
Syrop 2-go stopnia
Składniki:
  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu 6%

Przygotowanie:

  1. Z wrzącej wody, cukru i octu ugotować syrop „do nitki”.
  2. Używa się do lukrów i konfitur.
Syrop 3-go stopnia
Składniki:
  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu 6%

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić syrop tak jak syrop 2 stopnia, gotować do takiej gęstości, aby próba dała „piórka”.
  2. Używa się go do zaparzania piany, przyrządzania nugatów i pomadek.
Syrop 4-go stopnia
Składniki:
  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić syrop tak jak syrop 2 stopnia.
  2. Kropla syropu spuszczona do szklanki z zimna wodą jest twarda i nie rozlewa się.
  3. Używa się do robienia karmelków
Syrop 5-go stopnia
Składniki:
  • 3 dkg cukru
  • ⅛ l wody

Przygotowanie:

  1. Cukier na patelni zrumienić na karmel, wlać ⅛ l wrzącej wody, zagotować, ostudzić, zlać do butelki.
  2. Używać do barwienia mas, lukrów, piany i sosów.
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

2 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

2 lata ago