Złoty JOICH
Złoty JOICH. (złota zupa)
Złoty Joich jest często podawany zgodnie z tradycją, jako pierwsze danie podczas przyjęcia weselnego.
Składniki:
- 1 kura rosołowa (2kg),
- 20 dag cebuli,
- 20 dag marchewki,
- 20 dag selera naciowego,
- 20 dag pietruszki,
- 10 dag koperku,
- 5 dag natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie – do smaku,
Przygotowanie:
- Sprawioną, opłukaną kurę zalać wodą (4l), gotować wpierw na wolnym ogniu około 40 minut.
- Zrumienić cebulę na płycie, następnie włożyć do kury wraz z oczyszczonymi i opłukanymi jarzynami.
- Dodać po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, osolić.
- Gotować tak długo, aż kura będzie miękka. Kurę można podzielić na kawałki i podawać w rosole.
Rosół mięsny
Mięso można podać w rosole, lub też jako osobne danie, albo wykorzystać np. do knedelków mięsnych.
Składniki:
- ½ kury rosołowej albo kurczaka,
- ½ kg wołowiny (szponder),
- ½ kg indyka,
- ½ kg cielęciny,
- 1 cebula,
- 20 dag włoszczyzny,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie – do smaku,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, zalać zimną wodą (ok. 5l), zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu przez około 1 godziny.
- Dodać włoszczyznę, zrumienioną na płycie cebulę oraz kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
- Gotować do miękkości.
- Wyjąć mięso, pozostały rosół przecedzić.
- Podawać z makaronem, farfelkami, knedlami itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]