Knedle ziemniaczane z mięsem, podrobami lub kiełbasą
Knedle Ziemniaczane z Mięsem, Podrobami Lub Kiełbasą
Składniki:
ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków,
- 30 dag mąki,
- 1 jajo,
- sól,
- 4 dag masła lub margaryny do polania,
- 2 dag tartej bułki,
nadzienie:
- ¼ kg mięsa gotowanego,
pieczonego lub podrobów ugotowanych
albo 20 dag kiełbasy serdelowej, - 4 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
-
Przyrządzić nadzienie:
ugotowane lub uduszone mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną, wyciśniętą bułką, dodać obraną, posiekaną, zrumienioną cebulę, sól, pieprz, starannie wymieszać.
- Formować z ciasta długi wałek o średnicy 3 cm, kroić na kawałki, kształtować w dłoni małe placuszki, nakładać farszem z mięsa, zlepiać i wyrabiać kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.
- Gotować partiami, tak żeby swobodnie pływały.
- Gdy zagotują się, odkryć i gotować 2 – 3 minuty (zrobić próbę, czy ciasto jest ugotowane).
- Wyjąć łyżka cedzakową na cedzak, osączyć.
- Wyłożyć na półmisek, polać topionym masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.
- Podawać z surówką z kapusty kiszonej, kapusty włoskiej itd.
- Smaczne są knedle ziemniaczane z mięsem z sosem pomidorowym lub grzybowym.
- Kiełbasę na nadzienie obrać z osłonki, pokroić w kostkę lub przepuścić przez maszynkę.
Zamiast mięsa można dać podroby ugotowane i przyprawione smażoną cebulą, solą, pieprzem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]