Ciasto potrawyDania główneMięso - potrawy

Knedle ziemniaczane z mięsem, podrobami lub kiełbasą

Knedle Ziemniaczane z Mięsem, Podrobami Lub Kiełbasą


Składniki:


ciasto ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 30 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 4 dag masła lub margaryny do polania,
  • 2 dag tartej bułki,

nadzienie:

  • ¼ kg mięsa gotowanego,
    pieczonego lub podrobów ugotowanych
    albo 20 dag kiełbasy serdelowej,
  • 4 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie:

    ugotowane lub uduszone mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną, wyciśniętą bułką, dodać obraną, posiekaną, zrumienioną cebulę, sól, pieprz, starannie wymieszać.

  2. Przyrządzić ciasto ziemniaczane.

  3. Formować z ciasta długi wałek o średnicy 3 cm, kroić na kawałki, kształtować w dłoni małe placuszki, nakładać farszem z mięsa, zlepiać i wyrabiać kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  4. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.
  5. Gotować partiami, tak żeby swobodnie pływały.
  6. Gdy zagotują się, odkryć i gotować 2 – 3 minuty (zrobić próbę, czy ciasto jest ugotowane).
  7. Wyjąć łyżka cedzakową na cedzak, osączyć.
  8. Wyłożyć na półmisek, polać topionym masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.
  9. Podawać z surówką z kapusty kiszonej, kapusty włoskiej itd.
  10. Smaczne są knedle ziemniaczane z mięsem z sosem pomidorowym lub grzybowym.
  11. Kiełbasę na nadzienie obrać z osłonki, pokroić w kostkę lub przepuścić przez maszynkę.

Zamiast mięsa można dać podroby ugotowane i przyprawione smażoną cebulą, solą, pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x