Dania główneKolacjaPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Barszcz biały wigilijny

Kilka dni przed świę­tami za­lać cie­płą wodą szklankę mąki żyt­niej ra­zo­wej, wy­mie­szać, do­dać czo­snek i skórkę ra­zo­wego chleba. Ugo­tu­jemy pyszny, do­mowy barszcz biały wigilijny lub wiel­ka­nocny.  


barszcz biały wigilijny
Barszcz biały wigilijny.

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Kilka dni przed świę­tami za­lać cie­płą wodą szklankę mąki żyt­niej ra­zo­wej, wy­mie­szać, do­dać czo­snek i skórkę ra­zo­wego, czer­stwego chleba.
  2. Słój przy­kryć gazą i od­sta­wić w cie­płe miej­sce.
  3. Ugo­to­wać wy­war z włosz­czy­zny (bez ka­pu­sty) i kilku su­szo­nych grzy­bów, prze­ce­dzić.
  4. Trzy szklanki za­kwasu z żyt­niej mąki roz­pro­wa­dzić wrzą­cym wy­wa­rem (4 – 5 szkla­nek), do­pra­wić czosn­kiem, solą i pie­przem.
  5. Po­da­wać z ziem­nia­kami z wody.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x