Ciasto francuskie po francusku

Czy może być coś bardziej francuskie niż ciasto francuskie po francusku?

Składniki:

  1. 40 dag masła, 40 dag mąki, woda, sól. 
  2. 25 dag masła, 30 dag mąki, ½ łyżeczki soli, woda. 
  3. 12½ dag masła, 25 dag mąki, szczypta soli, ¾ szklanki wody. 
  4. 25 dag masła lub margaryny, 25 dag mąki, sól, około 1 filiżanki wody (na 40 dag mąki). 

Przygotowanie:

  1. Proporcje składników wzięte zostały z fachowej literatury francuskiej.
  2. Sposób wykonania każdego z przepisów jest zbieżny i polega na:
    1. przesianiu mąki na stolnicę, 
    2. osoleniu i stopniowym wlewaniu wody w trakcie zarabiania ciasta końcami palców,
    3. zagnieceniu ciasta ręką, 
    4. starannym wyrobieniu, 
    5. uformowaniu kuli, 
    6. pozostawienie jej pod przykryciem przez 2 minut, 
    7. rozwałkowaniu ciasta na stolnicy lub lepiej na marmurowej desce posypanej mąką. 

ciastko-francuskie


W kolejności następuje: zmiękczenie masła przez wyrabianie go ręką, ułożenie go w środku rozwałkowanego placka, uformowanie go w kwadrat ręką (pięścią), przykrycie warstwy masła poprzez założenie ciasta z dwóch stron do środka, złożenie go na pół, przewałkowanie, ponowne złożenie i wstawienie do lodówki na 20 minut. 

Powtórzenie czynności składania, rozwałkowania ciasta (na posypanej mąką stolnicy) i schładzania ma miejsce 5 do 6 razy. Po ostatnim następuje uformowanie i upieczenie wyrobów w bardzo gorącym piekarniku

Ciasto francuskie po francusku – warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki o możliwie wysokiej zawartości glutenu

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x