Konfitury

Konfitury.

Aby otrzymać konfitury, stosuje się proporcje cukru 1 : 1, czyli na 1 kg owoców – potrzeba 1 kg cukru. Z cukru przygotowuje się gęsty syrop, dolewając do owoców ½ –  1 szklanki (ok. 0,3 l) wody i w takim syropie smaży się owoce. Są też zresztą różne inne sposoby, o których jest mowa o przy poszczególnych owocach. Najważniejsze jest jednak, aby smażyć powoli, bo przy szybkim ogrzewaniu, na dużym ogniu owoce mogą się kurczyć, marszczyć, twardnieć itd. Radzi się też, aby smażyć konfiturę przez kilka kolejnych dni. Zamiast wody do cukru można dolewać soku z tych samych lub innych owoców.

Owoce na konfitury
Owoce na konfitury.

Przygotowanie:

  1. Na 1 kg owoców (drylowanych lub całości), należy wziąć 1 kg cukru.
  2. Owoce umyć (jagodowe opłukać na sicie), osączyć, usunąć szypułki i ogonki.
  3. Przygotować syrop, biorąc na 1 kg cukru 2 szklanki wody.
  4. Cukier zalać wrzącą wodą i rozpuścić przez zagotowanie.
  5. Na wrzący syrop wrzucić owoce i gotować przez około ½ godziny na słabym ogniu.
  6. W czasie gotowania nie mieszać konfitur łyżką, ale potrząsać rondlem.
  7. Powstającą na powierzchni pianę usuwać.
  8. Konfitury ostudzić i pozostawić do następnego dnia.
  9. Na drugi dzień konfitury smażyć ponownie na wolnym ogniu, aż owoce staną się szkliste i przeświecające.
  10. Dobrze przygotowana konfitura powinna zawierać owoce w całości.
  11. Ostudzone konfitury zlewać do słoików. Zawekować.

Niektóre owoce, np. truskawki, maliny, agrestu, można na kilka godzin przed smażeniem zasypać częścią cukru, a z pozostałego cukru zrobić syrop i smażyć jak wyżej.
 Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.



Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x