Konfitury z agrestu

Konfitury z agrestu.


 

Składniki:

  • 1 kg owoców (odmiana bez włosków),
  • 1­ ½ kg cukru,
  • 1 ½ szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce powinny być dojrzałe, ale twarde.
  2. Agrest opłukać, odciąć szypułki, wsypać do wrzątku na 2 ÷ 3 minuty, odcedzić.
  3. Następnie zalać ugotowanym uprzednio wrzącym syropem.
  4. Zagotować i odstawić na 12 godzin.
  5. Ponownie podgrzać prawie do wrzenia i znów odstawić na 8 ÷ 10 godzin.
  6. Jeszcze raz podgrzać, krótko przytrzymać lekko wrzące i gdy owoce będą szkliste, przełożyć do słoiczków.
  7. Zawekować.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x