Świąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Mazurek cygański

Mazurek cygański


Mazurek świąteczny - polska tradycja.

Mazurki faktycznie przyrządza się na ogół raz w roku. Tradycja nakazuje nam tak naprawdę przyrządzać je z okazji Świąt Wielkanocnych. Mazurki to wybitnie polski przysmak, zdobiły one przez wieki nasze wielkanocne stoły. W czasach naszych prababek bywały przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tę rodzinną tradycję, kulinarną tajemnicę matki przekazywały córkom “w posagu “. Dziś również mazurek domowy, dość  pracochłonny i raczej kosztowny manifestuje szacunek do tradycji i uczucia pani domu do swoich domowników. 

Pod formą niewielkiego ciasta kryją się jego bardzo atrakcyjne struktury, wyszukane smaki i niebiańskie zapachy. Do jego przyrządzania używamy w zasadzie prawie wszystkich rodzajów ciasta, poczynając od drożdżowych, po kruche, półkruche i półfrancuskie, czy francuskie, aż po piaskowe i makaronikowe. Mazurki przygotowuje się również bez podstawy ciasta, zastępując je waflami i opłatkami, na które nakład się różnego rodzaju masy, lukry i polewy. Są też takie mazurki, które przygotowuje się z wielu rodzajów ciast, przekładając je masami, przetworami owocowymi , czy też kremami. 

Pokrajane na małe prostokątne kawałki, mazurki podajemy na zakończenie uroczystego śniadania świątecznego, a także na podwieczorek dla gości odwiedzających nas w tym okresie. Stanowią one znakomite ciasto do kawy i herbaty. Harmonizuj ą one również z winem deserowym, koniakiem, czy też likierem. 

Mazurek cygański – składniki:

  • 20 dag cukru,
  • 10 dag mąki,
  • 10 dag rodzynków,
  • 10­ dag orzechów,
  • 10 dag fig,
  • 10 dag daktyli,
  • 5 dag skórki pomarańczowej,
  • 5 jaj,
  • 5­ dag cykaty,1
  • 1 wafel,

Przygotowanie:

  1. Mąkę najpierw przesiać, rodzynki i figi opłukać, osączyć, orzechy przebrać.
  2. Później figi, daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy, cykatę pokroić w cienkie paseczki.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
  4. Ubić pianę, włożyć na żółtka, dodać bakalie, mąkę, wymieszać razem, wyłożyć na wafel, rozsmarować najpierw równo po wierzchu i bokach.
  5. Na koniec mazurek cygański wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 30 minut.

1 Cykaty – skórki z pomarańczy, cytryny, melona, arbuza, liście tataraku osmażone w cukrze, używane do wyrobów cukierniczych.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x