Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Wątróbka cielęca duszona

Wątróbka cielęca duszona

Tak przyrządzoną wątróbkę można podawać na zimno bez śmietany. Smaczna będzie również do chleba.


Składniki:

  • 60 dag wątróbki cielęcej,
  • 6 dag słoniny,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
  • 3 dag mąki,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę wpierw starannie opłukać, obrać z błony, grubszych żył, osączyć.
  2. Później słoninę pokroić w słupki długości 6 cm, średnicy ½ cm, oprószyć pieprzem.
  3. Następnie wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką.
  4. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
  5. Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  6. Gdy wątróbka jest miękka, odsunąć na bok płyty, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną.
  7. Wątróbka powinna być w środku lekko różowa.
  8. Podawać pokrojoną w grube plastry – wątróbka cielęca duszona ułożona na podłużnym półmisku, oblana sosem i posypana zieloną pietruszką, z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x