Ciasto potrawyDania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Nóżki cielęce w cieście

Nóżki cielęce w cieście


Składniki:

ciasto:

  • 20 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 8 łyżek wody,
  • 4 dag oleju (3 łyżki),
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone, ogolone nóżki wpierw sparzyć wrzącą wodą, przeciąć wzdłuż, włożyć do wrzącej, osolonej wody z włoszczyzną.
  2. Gotować powoli pod przykryciem do miękkości (jeżeli ugotujemy nóżki w szybkowarze, będzie szybciej), później odcedzić, gorące mięso oddzielić od kości.
  3. Z mięsa każdej nóżki najpierw ułożyć dwa prostokąty (długości 12 cm, szerokości 7–8 cm) na zwilżonej wodą deseczce, przycisnąć drugą deseczką obciążoną ciężarkiem, pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przyrządzić ciasto: Mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem i wodą.
  5. Wymieszać z pianą ubitą z białek, posolić.
  6. Prostokąty z nóżek zanurzać w cieście, następnie osączać i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  7. Ułożyć na podłużnym półmisku, później przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
  8. Podawać z ostrym sosem musztardowym, albo też korniszonowym lub innym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x