PRZEPISYPrzetwory domowe

Płaty z ogórków – wersja 1

 

Płaty z ogórków – składniki:

  • 1 kg ogórków;
  • ½ l 6% octu;
  • 5 ziaren pieprzu;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 liść laurowy (duży);
  • kilka małych cebulek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 7—10 dag cukru na 1 l;

Płaty z ogórków – przygotowanie:

  1. cebule male
    Małe cebulki.

    Cebulki pokroić na 3—4 części, sparzyć, następnie dodać składniki zalewy i gotować.

  2. Wykorzystujemy bardzo dojrzałe ogórki, żółte a nawet te zbrązowiałe.
  3. Jednak muszą być twarde, takie jak te z których wybiera się nasiona do siewu.
  4. Ogórki trzeba obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, wybrać gniazda nasienne,
    połówki pokroić na słupki, dość szerokie, tak zwane płaty.
  5. Płaty układamy w misce, przesypując solą w proporcji 5 dag soli na 1 kg płatów.
  6. Pozostawić na około 12 godzin., po czym odlać powstały płyn,
    płaty poukładać pionowo w słoikach dość ściśle, dodać sparzoną cebulę i ostudzoną zalewę.
  7. Zamknąć słoiki. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x