Ciasto ptysiowe
Ciasto ptysiowe. Technika przyrządzania jest zupełnie inna, niż większości naszych pieczonych ciast. Polega na rozklejaniu mąki w wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Powstałą tam gęstą masę ubija się długo z dodatkiem jaj, generalnie chodzi bowiem o to, by wtłoczyć do tej masy jak najwięcej powietrza. W trakcie pieczenia uzyskuje się wyroby o bardzo charakterystycznych cechach.
Pieczone ciasto powiększa swoją objętość nawet trzykrotnie i jest w konsekwencji tego bardzo lekkie, puszyste delikatne i porowate. Nie dodajemy do niego żadnych środków spulchniających, ich rolę spełnia wtłoczone powietrze i powstająca w procesie ogrzewania para wodna. Rozciągają one cząsteczki ciasta, tworząc jego charakterystyczną strukturę. Czynnikiem zestalającym ciasto jest białko z mąki i jaja. Z reguły ciasto sporządzamy bez dodatku cukru, przy użyciu takich składników jak: mąka, woda, jaja i niewielki dodatek tłuszczu. Dodatek soli jest minimalny.
wykonanie ciasta parzonego:
- Jest ono ciastem parzonym.
- Wyrasta ono silnie w czasie pieczenia, a wewnątrz tworzy się przestrzeń, którą nadziewa się.
- Wyroby z ciasta ptysiowego są delikatne i lekkie.
- Podawać je należy zaraz po upieczeniu, gdyż potem wilgotnieją i tracą walory smakowe.
- Składnikami ciasta ptysiowego są: mąka, woda, tłuszcz i jajka.
- Ciasto przygotowuje się w następujący sposób:
- Wodę zagotować, dodać tłuszcz i sól.
- Naczynie zdjąć z płyty, wsypać do płynu przesianą mąkę, mieszając, aby nie powstały grudki.
- Następnie postawić naczynie na płycie i ciągle mieszając podgrzewać tak długo, aż ciasto stanie się szkliste i nie pachnie surowizną.
- Gorącą masę należy włożyć do miski, wbijać jajka i ucierać.
- Dobrze utarte ciasto odstawić, po 10 – 15 minutach formować, wyciskając z woreczka przez tutkę lub kładąc łyżką porcje.
- Ciastka umieszczać w odległości 4 cm od siebie, aby się nie zrastały.
- Ciasto ptysiowe piec w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 – 270°C.
- Po zarumienieniu temperaturę piekarnika obniżyć, a wyroby dosuszyć.
Przepisy na ciasto ptysiowe z kremem: