Pieczeń wołowa po huzarsku zakrawana
Pieczeń Wołowa Zakrawana (Po Huzarsku)
Składniki:
- 60 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
- 6 dkg tłuszczu,
- 2 dkg mąki,
- sól,
nadzienie:
- 10 dkg cebuli,
- 6 dkg tartej bułki lub chleba,
- 3 dkg masła lub margaryny,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, mocno pobić, oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia, ⅛ l wody, powoli dusić do miękkości.
-
Przyrządzić nadzienie:
- Tartą bułkę lub chleb utrzeć dokładnie z masłem i obraną, startą na tarce o drobnych otworach cebulą.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Miękką pieczeń wyjąć, pokroić na desce nieco skośnie w poprzek włókien na bardzo cienkie i szerokie plastry, z których co drugi pozostawić niezupełnie dokrajany.
- Nadzienie nakładać pomiędzy niedokrojone plastry pieczeni, które następnie docisnąć, łącząc dwa plastry mięsa z nadzieniem w jedną porcję.
- Pieczeń włożyć w kolejności krojenia z powrotem do rondla z sosem, w którym się dusiła.
- Pieczeń wołowa po huzarsku dusić jeszcze przez 10 minut.
- Przed wydaniem oprószyć sos mąką i zagotować.
- Mięso ułożyć ostrożnie na podłużnym półmisku i polać sosem.
- Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną albo z surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]