Dania główneMięso - potrawySosy

Pieczeń wołowa po huzarsku zakrawana

Pieczeń Wołowa Zakrawana (Po Huzarsku)


Składniki:

nadzienie:

  • 10 dkg cebuli,
  • 6 dkg tartej bułki lub chleba,
  • 3 dkg masła lub margaryny,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, mocno pobić, oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  2. Przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia, ⅛ l wody, powoli dusić do miękkości.
  3. Przyrządzić nadzienie:

    1. Tartą bułkę lub chleb utrzeć dokładnie z masłem i obraną, startą na tarce o drobnych otworach cebulą.
    2. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Miękką pieczeń wyjąć, pokroić na desce nieco skośnie w poprzek włókien na bardzo cienkie i szerokie plastry, z których co drugi pozostawić niezupełnie dokrajany.
  5. Nadzienie nakładać pomiędzy niedokrojone plastry pieczeni, które następnie docisnąć, łącząc dwa plastry mięsa z nadzieniem w jedną porcję.
  6. Pieczeń włożyć w kolejności krojenia z powrotem do rondla z sosem, w którym się dusiła.
  7. Pieczeń wołowa po huzarsku dusić jeszcze przez 10 minut.
  8. Przed wydaniem oprószyć sos mąką i zagotować.
  9. Mięso ułożyć ostrożnie na podłużnym półmisku i polać sosem.
  10. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną albo z surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x