PRZEPISYPrzystawki

Kapusta czerwona zasmażana z winem

Kapusta czerwona zasmażana z winem.

Dodatkiem do mięsnych dań może być kapusta czerwona, z winem. Dodatek octu i wina nadaje jej charakterystyczny, kwaśno-słodki smak. Można ją również przyprawić goździkami, lub zrumienioną cebulą.


Składniki:

  • 80 dag kapusty,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • ⅛ litra wina czerwonego,

Przygotowanie:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, jak najcieniej poszatkować.
  2. Zalać niedużą ilością wrzącej wody (¼ l), dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dag), ugotować pod przykryciem.
  3. Przyrządzić zasmażkę jasnozłotą, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, połączyć z kapustą.
  4. Mocno podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem.
  5. Wyłożyć na salaterkę.
  6. Podawać do gęsi, kaczki, kuropatw, schabu, polędwicy wołowej itp.
  7. Kapusta czerwona zasmażana przyrządzana jest również bez wina, wówczas przyprawia się zrumienioną cebulą lub dodaje się goździków.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x