Kapusta czerwona zasmażana z winem
Kapusta czerwona zasmażana z winem.
Dodatkiem do mięsnych dań może być kapusta czerwona, z winem. Dodatek octu i wina nadaje jej charakterystyczny, kwaśno-słodki smak. Można ją również przyprawić goździkami, lub zrumienioną cebulą.
Składniki:
- 80 dag kapusty,
- 5 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól,
- cukier,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- ⅛ litra wina czerwonego,
Przygotowanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, jak najcieniej poszatkować.
- Zalać niedużą ilością wrzącej wody (¼ l), dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dag), ugotować pod przykryciem.
- Przyrządzić zasmażkę jasnozłotą, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, połączyć z kapustą.
- Mocno podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem.
- Wyłożyć na salaterkę.
- Podawać do gęsi, kaczki, kuropatw, schabu, polędwicy wołowej itp.
- Kapusta czerwona zasmażana przyrządzana jest również bez wina, wówczas przyprawia się zrumienioną cebulą lub dodaje się goździków.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]