PRZEPISYPrzystawki

Kapusta włoska lub cukrowa ze śmietaną i jabłkami

Kapusta włoska lub cukrowa,

to przystawka do typowego dania mięsnego. Przyprawiona do smaku stanowi doskonałe uzupełnienie naszego dania. Mój przepis proponuje przyrządzenie kapusty ze śmietaną i jabłkami.


Składniki:

  • 80 dag kapusty włoskiej,
  • ½ dag kminku,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 25 dag jabłek,
  • 2 dag mąki,
  • ⅛ litra śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet,

Przygotowanie:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, jak najcieniej poszatkować.
  2. Zalać niewielką ilością wrzącej wody (¼ l), dodać sól, cukier, tłuszcz, kminek i poszatkowane jabłka, przykryć.
  3. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę, dogotować pod przykryciem.
  4. Gdy kapusta włoska lub cukrowa jest miękka, podprawić mąką rozmieszaną z 5 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku octem, połączyć ze śmietaną.
  5. Podawać do mięsa wieprzowego, baraniego, cielęcego lub z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x