Kapusta czerwona duszona

Kapusta czerwona duszona


Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty (około 1½ kg),
  • 1—2 cebule,
  • 1 szklanka soku z jabłek,
  • 2 łyżki przyprawy do zup w płynie,
  • 1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:


  1. Oczyszczoną kapustę pokroić na nieduże części, wyciąć głąb, liście drobno poszatkować.
  2. Zeszklić w rondlu na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, wlać sok z jabłek, maggi, lekko posolić.
  3. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około ½ godziny.
  4. Prawie miękką kapustę doprawić octem lub sokiem z cytryny, goździkami, pieprzem i solą.
  5. Kapusta czerwona duszona – podawać do klusek śląskich, roladek wołowych pieczonej gęsi i kaczki oraz do pieczeni z ciemnych mięs.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x