PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Keks I

Keks i do­mowe, dość ła­twe cia­sto. Pie­cze­nie ta­kich ciast nie jest trudną czyn­no­ścią. Je­śli chcesz upiec smaczny keks mo­żesz to zro­bić – prze­czy­taj ten prze­pis.


Skład­niki:

  • 30 dag mąki pszen­nej;
  • ¼ kg ma­sła,
  • 20 dag cu­kru,
  • ¼ kg kan­dy­zo­wa­nych owo­ców,
  • 5 dag ro­dzyn­ków,
  • 4 jaja,
  • skórka z 1 cy­tryny,
  • 1 ły­żeczka rumu,
  • 2 ły­żeczki proszku do pie­cze­nia,
  • szczypta soli,
  • wiórki ko­ko­sowe,
  • lu­kier,
  • pa­pier do pie­cze­nia,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Formę o dłu­go­ści 26 cm wy­ło­żyć pa­pie­rem do pie­cze­nia.
  2. Ma­sło ogrzane do tem­pe­ra­tury po­ko­jo­wej utrzeć mik­se­rem ma pu­szy­stą masę.
  3. Por­cjami do­da­wać cu­kier, sól, startą skórkę cy­try­nową, jajka. 
  4. Na ko­niec do­dać rum, prze­siać ¼ kg mąki, pro­szek do pie­cze­nia i do­kład­nie utrzeć. 
  5. Owoce kan­dy­zo­wane grubo po­sie­kać i ra­zem z ro­dzyn­kami ob­to­czyć w po­zo­sta­łej mące, a na­stęp­nie do­dać do cia­sta.
  6. De­li­kat­nie wy­mie­szać. 
  7. Cia­stem na­peł­nić przy­go­to­waną formę, wy­rów­nać po­wierzch­nię, wsta­wić do na­grza­nego pie­kar­nika i piec około 45—50 mi­nut w tem­pe­ra­tu­rze 170—180°C. 
  8. Keks po­lać lu­krem i po­sy­pać wiór­kami ko­ko­so­wymi. 

keks bakaliowy


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x