Desery i napojeŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Strucla makowa z gruszkami

Strucla makowa z gruszkami.


Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki, 
  • 4 dag drożdży, 
  • 10 dag cukru, 
  • 1 szklanka letniego mleka, 
  • 25 dag miękkiego masła, 
  • 25 dag posiekanych migdałów, 
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej, 

Nadzienie: 

  • 25 dag suszonych gruszek, 
  • 2 łyżeczki rumu, 
  • 25 dag mielonego maku, 

Dodatkowo: 

  • 10 dag roztopionego masła, 
  • 15 dag cukru, 
suszone-gruszki-na-stole
Suszenie gruszek.

Przygotowanie:

Ciasto: 

  1. Mąkę przesiać do miski, wpierw w środku zrobić wgłębienie. 
  2. Pokruszone drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru w niewielkiej ilości mleka, następnie wlać do zagłębienia, posypać mąką i przyrządzić gęstawą papkę. 
  3. Przykryć i odstawić na 15 minut. 
  4. Na brzegu mąki rozmieścić resztę cukru, masło podzielone na małe kawałki, również migdały, skórkę pomarańczową i sól. 
  5. Wyrobić sprężyste ciasto poczynając od środka, dodając do niego pozostałe mleko. 
  6. Przykryć i na koniec pozostawić na ½ godziny. 

Nadzienie: 

  1. Moczyć wpierw gruszki przez 15 minut w letniej wodzie, wycisnąć, pokroić drobno, skropić rumem. 
  2. Wymieszać z makiem. 

Na koniec: 

dziewczynka-walkuje-ciasto
Wałkujemy nasze ciasto.
  1. Ciasto zagnieść, rozwałkować prostokąt na stolnicy posypanej mąką. 
  2. Posmarować ciasto masą makową, zwinąć, mocno ścisnąć. 
  3. Położyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, w końcu jeszcze raz odstawić na 15 minut. 
  4. Struclę makową z gruszkami piec w nagrzanym do temperatury 200°C (termoobieg 180°C) przez około 1 godzinę.
  5. Wyjąć upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x