Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Strucla bożonarodzeniowa

Strucla bożonarodzeniowa (niemiecka). 


Składniki:

  • 40 dag rodzynek sułtańskich, 
  • 20 dag rodzynek korynckich, 
  • 6 łyżek rumu, 
  • 75 dag mąki, 
  • 8 dag drożdży, 
  • 12½ dag cukru, 
  • 1 szklanka mleka (letniego), 
  • 12½ dag skórki cytrynowej kandyzowanej, 
  • 12½ dag skórki pomarańczowej kandyzowanej, 
  • 2 torebki cukru wanilinowego, 
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 30 dag klarowanego masła, 
  • 15 dag posiekanych migdałów, 

Dodatkowo:

  • 20 dag roztopionego masła, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 25 dag cukru-pudru

Przygotowanie:

  1. Najpierw zalać rumem rodzynki i zostawić na noc, aby naciągnęły smaku. 
  2. Do dużej miski w dniu, kiedy pieczemy przesiać mąkę, w środku zaś zrobić zagłębienie. 
  3. Drożdże rozbełtać wraz z 1 łyżeczką cukru i ½ szklanki mleka, wlać do zagłębienia w mące, dodać trochę mąki z brzegu i przyrządzić papkowaty zaczyn. 
  4. Przykryć na koniec pozostawić w ciepłym miejscu na ok. ½ godziny. 
  5. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno posiekać, następnie wraz z resztą cukru, cukrem wanilinowym, otartą skórką cytrynową, solą płatkami sklarowanego masła, migdałami, rodzynkami rozmieścić na brzegu miski. 
  6. Zaczynając od środka zagnieść gładkie, lśniące ciasto, dodając na koniec resztę mleka. 
  7. Później nasze ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 1½ godziny do wyrośnięcia. 
  8. Następnie jeszcze raz go zagnieść i podzielić na dwie części. 
  9. Uformować z nich długie chleby, ponacinać je wzdłuż i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. 
  10. Jeszcze raz odstawić ciasto na ½ godziny do wyrośnięcia. 
  11. Piec ciasto przez około 55 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180ºC).
  12. Wyjąć ciasto, po wierzchu posmarować połową roztopionego masła, posypać cukrem i połową cukru-pudru. 
  13. Jeszcze raz posmarować resztą masła i posypać resztą cukru-pudru. 
  14. Strucla bożonarodzeniowa gotowa. Więc na zakończenie – SMACZNEGO i WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
choinkowe-pierniki
WESOŁEGO ALLELUJA!!!

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x