Pierniczki ozdoby choinkowe
Pierniczki ozdoby choinkowe z żytniej mąki.
Składniki:
- 80 dag mąki żytniej razowej,
- 20 dag mąki pszennej,
- 6 jajek,
- ½ łyżeczki goździków,
- ½ kg miodu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta cynamonu,
- szczypta imbiru,
- skórka otarta z 1 cytryny,
Przygotowanie:
- Wpierw przesiej mąkę do dużej miski.
- Następnie jaja ubij z miodem.
- Korzenie, sodę oczyszczoną, skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie wlej do miski.
- Wyrabiaj ciasto wpierw drewnianą łopatką, później ręką na jednolite ciasto.
- Wyrobione ciasto odstaw na jedną dobę.
- Następnego dnia rozwałkuj ciasto na plastry o grubości około pół centymetra i wytnij różne ciasteczka.
- Ułóż na posmarowanej woskiem blasze lub na folii aluminiowej.
- Ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem po wierzchu i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 12 – 15 minut.
- Po upieczeniu można je polukrować przygotowanym lukrem.
Pierniczki ozdoby choinkowe z dowolnej mąki.
Składniki:
- 1½ szklanki cukru,
- 1½ kg mąki,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka masła,
- 15 dag śmietany,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki zmielonych korzeni,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Przygotowanie:
- Najpierw z cukru upal karmel.
- Dodaj pozostałe składniki i następnie wyrabiaj wszystko na jednolite ciasto.
- Po wyrobieniu uformuj z ciasta kulę i rozwałkuj go na grubość około ½ cm.
- Z tak przygotowanego ciasta wykrój potem różne ciasteczka.
- Ułóż je następnie na posmarowanej woskiem blaszce, albo na aluminiowej folii.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do około 200°C przez 12 – 15 minut.
- Kiedy wystygną na koniec dekoruj je kolorowymi lukrami.
- W środku każdego piernika można wyciąć naparstkiem dziurkę do powieszenia ciastka na choince.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]