Galaretka z malin

Galaretka z malin.

Galaretki powstają wtedy, kiedy sok owocowy, bogaty lub wzbogacony pektynami, gotujemy z cukrem. Bogate w pektyny owoce to czarna porzeczka, pigwa, wyciąg ze skórek i gniazd nasiennych jabłek oraz albedo (biały miękisz) skórek cytrusów, jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty.

Dobrze żelujące owoce to niezbyt dojrzałe, kwaśne jabłka, żurawina, borówka czerwona i czarna, porzeczka czerwona i biała. 

Trochę gorzej żelują owoce z grupy jeżyn, malin, śliwek, moreli, brzoskwiń, truskawek, derenia i róży. 

Do ostatniej grupy owoców najmniej żelujących należą poziomki, gruszki czy czereśnie. 



Składniki:

  • 2 kg owoców (malin), 
  • 2 żelfixy 2:1, 
  • 1 kg cukru,

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe, słodkie maliny ostrożnie i starannie opłukać i osączyć. 
  2. Wycisnąć sok przez wyciskarkę wolnoobrotową. 
  3. Przygotować syrop – rozpuszczając cukier w 1 szklance wody, lub wyciśniętego soku na gorąco. 
  4. Jeżeli chcemy mieć galaretkę z zawartością owoców, musimy pozostawić część owoców niewyciskanych. Wybieramy wyłącznie owoce kształtne i niepogniecione.
  5. Zalewamy owoce wrzącym syropem, i odstawiamy do ostudzenia na kilka – kilkanaście godzin. 
  6. Następnie zlać ostrożnie syrop, zagotować. Zszumować, później ponownie zalać nim owoce. 
  7. Powtarzać kilkakrotnie, aż do momentu, gdy konfitury nabiorą charakterystycznego wyglądu. , to znaczy owoce będą zawieszone w klarownym syropie. 
  8. Gorące przełożyć do słoiczków i zamknąć. 
  9. Jeśli chcemy otrzymać jednolitą, aksamitną galaretkę bez pesteczek i bez owoców sprawa jest prosta: pomijamy punkty 5 – 8. Przeciskamy wszystkie owoce i zalewamy je syropem. Podgrzewamy do temperatury powyżej 80°C i wlewamy do gorących słoiczków. 
  10. Zamykamy słoiki i po ostudzeniu przechowujemy w chłodnym i najlepiej ciemnym miejscu. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x