Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawkiŚniadanie

Móżdżek cielęcy po polsku

Móżdżek cielęcy po polsku.


Składniki:

  • 50 – 60 dag móżdżku cielęcego,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 łyżki octu,
  • jaja, sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

    1. Zagotować litr wody, osolić, dodać ocet, mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i obgotować (3–5 minut).
    2. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić.
    3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zasmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
    4. Ostudzony móżdżek cielęcy pokroić w grubą kostkę, połączyć z cebulą, wbić 2 żółtka, wymieszać, osolić, dodać pieprz, posypać zieloną, siekaną pietruszką, wydać.
    5. Zamiast żółtek można dać całe jajka, ale wówczas smażyć mózg z jajami kilka minut, dopóki się nie zetną.
    6. Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu.
  1. Mózg wołowy przyrządzisz według tego samego przepisu.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x