Móżdżek cielęcy po polsku
Móżdżek cielęcy po polsku.
Składniki:
- 50 – 60 dag móżdżku cielęcego,
- 4 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 3 łyżki octu,
- jaja, sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
-
- Zagotować litr wody, osolić, dodać ocet, mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i obgotować (3–5 minut).
- Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zasmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Ostudzony móżdżek cielęcy pokroić w grubą kostkę, połączyć z cebulą, wbić 2 żółtka, wymieszać, osolić, dodać pieprz, posypać zieloną, siekaną pietruszką, wydać.
- Zamiast żółtek można dać całe jajka, ale wówczas smażyć mózg z jajami kilka minut, dopóki się nie zetną.
- Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu.
- Mózg wołowy przyrządzisz według tego samego przepisu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]