Ciasto potrawyObiadPRZEPISY

Kluski francuskie

Kluski francuskie.


Kluseczki francuskie z mąką.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 dag masła,
  • 4 – 5 dag mąki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Masło wpierw utrzeć, dodawać żółtka, ucierać.
  2. Potem ubić pianę z białek.
  3. Wykładać na żółtka partiami pianę i mąkę, posolić, wymieszać.
  4. Zrobić próbę z ciasta, gdy jest zbyt rzadkie, dodać mąki.
  5. Łyżką maczaną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę lub na zupę.
  6. Zagotować pod przykryciem.
  7. Na koniec technika przyrządzania klusek francuskich. 

Kluseczki francuskie z wątróbką

Składniki:

  • 8 dag wątroby cielęcej lub z drobiu,
  • 2 dag masła,
  • 5 – 6 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Wątrobę cielęcą obrać z błony, wpierw posiekać dużym, ostrym nożem.
  2. Potem utrzeć masło, dodać żółtka, wątrobę, sól.
  3. Ubić pianę, kłaść na masę wątrobianą partiami na przemian z mąką, wymieszać.
  4. Kluski gotować jak francuskie z mąką

Kluseczki francuskie z grzybami

  1. Przyrządzić według przepisu kluski francuskie z mąką z dodatkiem 1 – 2 łyżek ugotowanych siekanych grzybów.


Kluseczki francuskie z kaszą manną.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 dag masła
  • 2­ – 3 dag mąki
  • 2 dag kaszy manny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić według przepisu kluski francuskie z mąką.
  2. Oprócz mąki dodać dodatkowo kaszy manny.
  3. Formować i gotować kluseczki jak w francuskie z mąką

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x