Placek półkruchy z marmoladą
Placek półkruchy z marmoladą,
z masą makową lub serową
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 20 dag tłuszczu,
- 2 jaja,
- 1 surowe żółtko,
- 1 paczka proszku do pieczenia,
- 15 dag cukru pudru,
- 5 ÷ 6 łyżek śmietany,
- wanilia,
- 2 dag masła do smarowania formy,
- 30 dag marmolady,
- 3 dag cukru pudru do posypania,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem.
- Zrobić dołek, wbić jaja, surowe żółtko, dodać śmietanę, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm, ułożyć na blasze posmarowanej masłem, wyrównać brzegi palcami, nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika, podpiec, wyjąć, schłodzić posmarować marmoladą.
- Resztę ciasta wywałkować, przenieść na wałku, nakryć posmarowany marmoladą placek.
- Brzegi ciasta zlepić przyciskając palcami, nakłuć powierzchnię w wielu miejscach.
- Wstawić ponownie do gorącego piekarnika, upiec na złoty kolor.
- Tym razem ciasto silniej ogrzewać z góry niż z dołu.
- Upieczony placek wyjąć, lekko schłodzić, zsunąć z blachy przy pomocy szerokiego noża na stolnicę.
- Najlepiej piec na tzw. blachach mazurkowych, które z jednej strony nie mają brzegu.
- Aby prędzej i łatwiej placek wyjąć, można przekroić go ostrym nożem w połowie długości.
- Gorący placek oprószyć obficie cukrem pudrem z wanilią siejąc przez gęste sito.
- Gdy ostygnie pokroić w kwadraty, ułożyć na szklanym półmisku.
- Placek półkruchy z marmoladą zamiast oprószyć cukrem można polukrować placek lukrem pomadkowym cytrynowym.
- Z tej porcji otrzymuje się około 35 kawałków.
- Zamiast marmolady można dać masę makową lub serową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]